Hur rengör man en robotdammsugare?

Hvordan renser man en robotstøvsuger

Med en robotdammsugare kan du rengöra golvet hela dagen utan att behöva lyfta ett enda finger. Men en sak som den inte kan göra på egen hand är att rengöra sig själv.

Hår, damm, matbitar och annat skräp samlas så småningom inuti robotdammsugarens mindre komponenter. Det är lätt att glömma att robotdammsugare behöver rengöras, eftersom de för många fungerar som en typ av på-och-sitta-tillbaka-typ. . Du bör rengöra en robotdammsugare en gång i veckan, eller oftare om robotdammsugaren används mer än 5 gånger i veckan. Om du inte gör detta kan det göra att robotdammsugaren slutar fungera optimalt.

Ta bort rester av hår

Hur man rengör en robotdammsugare
Städning är enklare än de flesta tror med en robotdammsugare.

Hår, både från människor och djur, är något av det mest återkommande som samlas i robotdammsugarens borstar och hjul. Att ta bort hår från dessa komponenter är mycket viktigt för att säkerställa att det inte blockerar luftflödet och speciellt för att hjulen ska rotera korrekt.

Många robotdammsugare kommer med ett separat rengöringskit riktat specifikt mot hår, men av egen erfarenhet vet vi att dessa inte alltid fungerar optimalt. Vid många tillfällen kommer en kökskniv eller sax att göra jobbet mycket bättre än de medföljande rengöringssatserna. Använd bara saxen/kniven för att klippa upp håret och dra försiktigt ut det från borstarna och hjulen.

Hår kan också samlas på robotdammsugarens sidoborstar och orsaka dem att sluta snurra runt, vilket i sin tur gör att robotdammsugaren gör ett sämre jobb. För att undvika detta kan du demontera sidoborstarna och enkelt dra ut hårstråna ur dem. Om borstarna verkar mycket slitna eller böjda åt fel håll, kanske du vill byta ut sidoborstarna.

Rengör framför sensorerna

Hur man rengör en robotdammsugare
Det är viktigt att sensorerna är rena så att robotdammsugaren inte får skada möbler eller ramla i trappor.

Det är mycket viktigt att ta hand om sensorerna på robotdammsugaren, dessa är trots allt maskinens ögon och ser till att den inte ramlar i trappor eller stöter på möbler.

Det första du bör göra är att ta reda på var sensorerna finns på din robotdammsugaren genom att kontrollera användarhandboken som medföljer. Om du inte hittar denna manual kan du kontakta nätbutiken där du köpte robotdammsugaren för att ta reda på det.

Vissa leverantörer rekommenderar sina kunder att använda melaminskum för att rengöra sensorerna och eventuell kamera. För de flesta andra robotdammsugare räcker det att blöta en svamp med vanligt vatten och helt enkelt använda svampen tills den är ren. Som regel är det bara ett litet lager damm som har lagt sig över sensorerna och det krävs inte så mycket kraft att ta bort det.

Kontrollera hjulen

Hur man rengör en robotdammsugare
Det är viktigt att det inte finns någon smuts och små hår i hjulen så att robotdammsugaren kan röra sig fritt.

Om din robotdammsugare rör sig konstigt bör du kontrollera om det finns något som hindrar ett eller flera hjul från att röra sig fritt. Om hjulen på robotdammsugaren är avtagbara kan du ta av dem och rengöra dem. Du måste också komma ihåg att rengöra hjulaxlarna och rummet hjulet sitter i.

Om hjulen däremot inte går att ta bort kan du använda en kniv för att få ut så mycket som möjligt av smutsen som kan ha fastnat. För det mesta räcker detta för att lösa problemet. Vi rekommenderar inte att skruva isär robotdammsugaren för att ta bort hjulen, eftersom det kan upphäva garantin du har på robotdammsugaren.

Hantera smuts och damm

Hur man rengör en robotdammsugare
Om du har husdjur kan du uppleva att olyckor händer.

Olyckor händer och ibland kan husdjuren kräkas på golvet. Om du sedan har slagit på robotdammsugaren utan att vara hemma kan den försöka städa upp detta, vilket i sin tur kommer att orsaka hela rummet i fråga att lukta illa. Har du dessutom en tröskelramp kan du riskera att olyckan sprider sig till flera rum. Om robotdammsugaren gör detta misstag bör du ta bort filtret och andra avtagbara komponenter för att rengöra dem med vatten och eventuellt melaminskum.

Det är viktigt att se till att inte röra några eluttag med vatten eller skum. Det ska i så fall göras med ett rengöringsmedel som tål elektroder. Om du måste desinficera robotdammsugaren kan du använda våtservetter med 70 % alkohol. Det viktigaste här är att se till att du inte skadar robotdammsugarens inre eller yttre komponenter. Och kom ihåg att robotdammsugaren måste vara helt torr innan du använder den igen.

Underhåll av filtret

Hur man rengör en robotdammsugare
Filtren för robotdammsugare är ofta gjorda av papper och behöver underhållas eller bytas ut efter mycket användning.

Filtret bör rengöras mellan var femte och var tionde rengöringssession, eller ungefär varannan vecka. Du kan enkelt ta bort det från robotdammsugaren och sedan försiktigt slå det mot soptunnan. Då ser du snabbt smuts och damm av detta, som filtret har släpat in i robotdammsugaren.

Om du misstänker att filtret har blivit blött (t.ex. att robotdammsugaren har kört över en utspilld dryck) är det bäst att byta ut det. De flesta filter är gjorda av papper och om de blir blöta kan de skadas och göra att robotdammsugaren inte fungerar optimalt.

Har du några frågor om våra produkter? Kontakta vår kundservice idag!

Lämna ett svar