De 5 viktigaste sakerna för robotdammsugare

De 5 viktigste tingene når du skal kjøpe en robotstøvsuger

1. Batteritid 

En av de viktigaste sakerna med en robotdammsugare är att den har tillräckligt med batterikapacitet för att rengöra alla ytor du vill rengöra. Olika modeller har olika batteritider och det är normalt att ha cirka 60 minuters batteritid på maximal effekt med ett fulladdat batteri.

Idag har tekniken kommit så långt att de flesta robotdammsugare automatiskt återgår till laddstationen när batteriet börjar ta slut, jämfört med de tidigare modellerna där du själv var tvungen att flytta robotdammsugare till laddstationen om den kört slut på batteriet. Det kan ta allt från 2 till 5 timmar att ladda ett batteri helt, men på cirka 60 minuters dammsugning bör det mesta av jobbet hinnas med om robotdammsugaren har en kraftfull motor.

2. Golvtvätt

En annan sak att titta på är om robotdammsugaren har 2- in- 1 funktion genom att både dammsuga och tvätta golvytorna. Vissa toppmodeller kommer idag med en separat moppningsfunktion, där robotdammsugaren moppar samtidigt som den dammsuger eller gör detta i två på varandra följande omgångar. Lysande? Ja!

Vissa golvytor kräver mer än andra, och en robotdammsugare fungerar bäst på hårda golv. Trots det har vissa modeller anpassats till mattor och luggmattor, så att även dessa kan rengöras. Sådana modeller kommer dock oftast utan moppfunktion, eftersom detta kan orsaka mer skada på mattan än vad det hjälper.

3. Flexibilitet och rörlighet

Om du är helt ny på den senaste tekniken ställer du dig säkert frågan: Kommer inte robotdammsugaren att ramla ner för trappan? Svaret på det är ett rungande nej. Robotdammsugarna har utvecklats med sensorer som skickar ut signaler både framåt och åt sidorna, så att den alltid är uppdaterad på avståndet till vägg eller kant. Robotdammsugaren har samtidigt sensorer på undersidan som ser till att den inte kör nerför trappor eller kanter utan trösklar.

Om du har höga trösklar eller andra hinder som du vill att din robotdammsugare ska kunna ta sig över på egen hand bör du ha en tröskelramp. Med en tröskelramp kommer robotdammsugaren inte att se dörrtrösklar som ett hinder och kommer att fortsätta dammsuga i nästa rum utan problem.

En annan sak att vara extra uppmärksam på är din inredning och höjden på möbeln som robotdammsugaren måste kunna ta sig under. Här rekommenderar vi att du mäter höjden på den lägsta möbeln, och mäter den mot höjden på robotdammsugaren som står under produktens specifikationer. Det finns modeller som kan klara av att arbeta under 1,5 till 2 cm upphöjda hinder, men detta kommer naturligtvis att påverka sugeffekten och en eventuell moppfunktion.

4. Sugfunktion

En robotdammsugare som suger dåligt är inte mycket till hjälp. Sugeffekten anges i watt (W) eller pascal (Pa), och en genomsnittlig robotdammsugare bör ha en sugeffekt på mellan 3000 och 4000 Pa. Ju bättre sugeffekt, desto mer kan robotdammsugaren suga upp samtidigt. Det gäller även föremålens storlek och vikt.

Till exempel kan vissa robotdammsugare suga upp metallkulor, vilket ofta annonseras eftersom detta visar hur kraftfull robotdammsugaren verkligen är. Om en robotdammsugare kan vara effektiv på en matta har också att göra med sugkraften, eftersom den högre sugeffekten kommer att göra att robotdammsugaren kan plocka upp ännu mer partiklar från mattan.

Och om du är rädd för oljudet är detta vanligtvis inget du behöver tänka på. En vanlig robotdammsugare har en ljudnivå på mellan 40 och 80 dB medan modellerna med extra bra sug har en ljudnivå på mellan 60 och 90 dB. Här bör du överväga effekten och slutresultatet mot hur känsliga du och din familj är för ljud när robotdammsugaren arbetar med golvet.

5. Automatisk laddning

Robotdammsugarna kommer med laddningsstationer som används för att ladda robotdammsugarna när de inte används. Olika modeller har olika laddstationer och laddeffekt och du kan därför hitta robotdammsugare som laddas fullt på snabba 2 timmar och några kraftfullare som tar längre tid, upp till 5 timmar att vara fulladdade.

En robotdammsugare behöver inte vara fulladdad för att fungera, men det är mycket fördelaktig för maximal sugkraft. Om robotdammsugaren även har en moppfunktion är det lämpligt att se till att den har vatten i sin behållare så att golvet inte moppas utan vätska. De flesta modeller visar detta antingen genom ett felmeddelande på displayen, eller genom robotdammsugarens applikation för telefonen, vilket de flesta modeller har idag.

Vi hoppas att denna artikel har varit till hjälp för dig som letar efter ett enklare liv och en mindre stressig vardag genom att hitta en robotdammsugare. Om du har några frågor så kan du när som helst kontakta vår kundservice här.

 

Visste du att Neatsvor X600 Pro utsågs till bäst i ett test av Home & Hage’s robotdammsugartest?

Lämna ett svar